В отворено писмо, озаглавено Не изтривайте Жерар Депардийо“, артистите припомнят големия

...
В отворено писмо, озаглавено Не изтривайте Жерар Депардийо“, артистите припомнят големия
Коментари Харесай

„Не изтривайте Жерар Депардийо“: Пиер Ришар, Карла Бруни и още 48 френски културни дейци защитиха актьора

В отворено писмо, озаглавено „ Не изтривайте Жерар Депардийо “, артистите напомнят огромния му принос към френската просвета.

Френски културни дейци, измежду които актьорите Пиер Ришар и Венсан Перес, актрисата Карол Буке и певицата и някогашна първа дама на Франция Карла Бруни, се оповестиха в поддръжка на артиста Жерар Депардийо на фона на обвиняванията в полов тормоз против него. Текстът е оповестен във вестник " Фигаро ".

" Жерар Депардийо е може би най-великият от всички артисти. Последният " заветен колос на киното ". Не можем повече да гледаме безмълвно този линч, пороя от ненавист, ориентиран към него ", се споделя в писмото, подписано от 50 френски културни дейци. В него се показва, че акцията против артиста се води „ в несъгласие с правилото на презумпцията за непорочност “.

Артистите отправят призив да не се забравя значението на Депардийо за френската просвета. „ Той има максимален принос в историята на изкуството. Той е част от тази история и продължава да я обогатява. Затова Франция му дължи доста. Театърът и киното не могат без неговата неповторима и невероятна персона. Да се откажеш от този извънреден артист би било покруса, проваляне... Смъртта на изкуството и гибелта на нас самите ", се споделя в текста.

В писмото се акцентира, че " никой в никакъв случай няма да може да изтрие резултатите от работата на Депардийо, която е огледало на актуалната ера ". В същото време артистите подчертаха, че „ не имат намерение да влизат в разногласия с никого и разчитат, че правораздаването ще си свърши работата “.

На 15 декември френската министъркъ на културата Рима Абдул-Малак сподели по France 5, че Съветът на Ордена на почетния легион има намерение да оцени пригодността на Депардийо за това най-високо отличие във Франция. Съветът, по-специално, възнамерявал да дефинира дали краткотрайно да лиши Депардийо от прерогативите на ордена или да анулира тази премия, показва ТАСС. По-късно френският президент Еманюел Макрон съобщи, че счита за недопустимо да се лиши актьора от Ордена на почетния легион въз основа на медийни изявления и се застъпи за съблюдаване на презумпцията за непорочност.

По-рано от обкръжението на артиста споделиха пред ТАСС, че Депардийо, който има съветско поданство, е мощно обезпокоен от следващия кръг от акцията против него за сексуален тормоз. Тази медийна акция стартира при неналичието на правосъдни решения за вменените му дейности, обявиха околните на артиста.

Новите изказвания на френски актриси се появиха, откакто телевизионният канал France 2 излъчи изявление с актрисата Елен Дарас, която се оплака от тормоз от страна на артиста през 2007 година В този подтекст медиите припомниха и делото, заведено от друга актриса - Шарлот Арну, която обвини Депардийо в полово принуждение през 2018 година Разследването по тази тъжба продължава пет години. Първоинстанционният съд отхвърли желае на актрисата, като не откри удостоверение на изразените обвинявания, а жалбата ѝ сега се преглежда от апелативен съд.

Допълнителна причина за кампанията срещу артиста беше гибелта на актрисата Еманюел Дебевер, която през 2019 година упрекна Депардийо, че я е тормозил на снимачната площадка на кино лентата „ Дантон “ през 1982 година, само че тогава прокуратурата не съумя да събере доказателства за повдигането на обвинение. 60-годишна французойка напусна дома си в края на ноември и направи опит за самоубийство. Спасители успели да я извадят от Сена, след което актрисата била откарана в болничното заведение, където  починала на 7 декември. Както беше маркирано в медиите, в същия ден телевизионният канал France 2 излъчи предаване, в което дами, обвинили Депардийо в тормоз, описаха своите версии на събитията. Прокуратурата стартира следствие на събитията към гибелта на Дебевер и претекстовете, които са я тласнали към самоубийството.

Инфо: ТАСС

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР